فر برقی و فر گازی از چه نظر متفاوت هستند؟
آشکارترین تفاوت بین فر برقی و گازی را می توان به نوع سوخت مورد استفاده برای پخت غذا نسبت داد. برخی معتقدند که غذا در فرهای برقی کمی خشک می شود و به همین دلیل ترجیح می دهند که فر گازی بخرند. اگر چه ما این حرف مخالف نیستیم، اما نمی شود تنها یک طرفه به قاضی رفت. بنابراین با بیان مزایا و معایب هر کدام از این مدل ها، سعی می کنیم شما را برای یک تجربه خرید بهتر آماده سازیم.
فر گازی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
فر گازی توکار وسیله ای است که برای روشن شدن به گاز و شعله نیاز دارد. در اکثر فرهای گازی این شعله در پایین آن قرار گرفته است. البته در برخی از مدلها شعله ای نیز در بالای فر قرار دارد که به گریل گازی معروف است و برای گریل کردن غذاها به کار می رود. فرهای گازی گریل دار انعطاف پذیری و همچنین قابلیت های بیشتری در اختیار شما قرار می دهند. همچین نباید فراموش کرد که برای این نوع فر توکار حتما به لوله کشی گاز نیاز دارید. اما اجازه دهید کمی راجع به ویژگی های آن نیز برایتان بگوییم.
در فرهای گازی توکار گرما به شکلی سریعتر و با میزان حرارت بیشتری به غذا منتقل می شود. این حرارت از پایین ظرف به تمام قسمت های آن منتقل می شود. اما همانطور که شعله روشن است، از آن گازهایی متصاعد می شود که مقدار ناچیزی رطوبت به هوا آزاد میکند. به همین دلیل است که غذاهای پخته شده با فر گازی توکار نسبت به فر برقی معمولا آبدارتر هستند. این ویژگی برای پختن و همچنین کباب کردن غذا عالی بوده و باعث می شود بتوانید لازانایا و کیک های لذیذی بپزید.
در مورد فر برقی چه می دانیم؟
در مقابل فر گازی، فرهای برقی توکار وجود دارند که برای ایجاد حرارت به المنت و همچنین سیم پیچ های بزرگ گرمایی نیاز دارند. این المنت ها معمولا در پایین فر قرار دارند. درست همانند چیزی که در مورد فرهای گازی گفتیم. اما در اینجا یک تفاوت کوچک نیز وجود دارد. در فرهای برقی برعکس مدل های گازی، زمان بیشتری طول می کشد تا حرارت لازم برای پخت فراهم شود. علاوه بر آن، دیرتر گرمای خود را از دست می دهد. همچنین گرما به صورت تابشی به تمام سطح غذا تابیده می شود.
دومین المنت گرمایی که به المنت گریل نامیده می شود، معمولا در بالای فر قرار می گیرد. همچنین اگر فر شما فن کانوکشن داشته باشد، المنتی دیگر در داخل و پشت فر قرار دارد. همانطور که می دانید، کار این فن، پخش یکسان حرارت و به گردش در آوردن آن در سطح غذاست.
هر آنچه تا به حال در مورد فر برقی توکار گفتیم، تنها یک معنی دارد و آن این است که گرمای ایجاد شده توسط این نوع فر، در مقایسه با فر گازی توکار که رطوبت زیادی دارد، خشک تر است. همین ویژگی می تواند نتیجه متفاوتی در مزه غذاهایی مانند کیک شکلاتی و پای سیب داشته باشد. فرهای برقی بهترین گزینه برای درست کردن ساندویچ هستند.
آیا فر برقی و گازی واقعاً اینقدر تفاوت دارند؟
شاید از گفتن این حرف ما که فرهای برقی و گازی مانند دو قطب مخالف آهنربا هستند، شگفت زده شوید! بنابراین بیایید با هم به جزئیات تفاوت های این دو بپردازیم. با داشتن آگاهی از این تفاوت ها می توانید در تصمیم خود برای انتخاب فر برقی یا گازی بهتر عمل کنید. البته همچنان ترفندهایی وجود دارند که با استفاده از آن می توان انواع غذاها را با فر برقی و گازی پخت.
مقایسه عملکرد پخت فر برقی و فر گازی ؛ چه مواردی اهمیت دارند؟
در ادامه قرار است با استفاده از فاکتورهای زیر که در واقع تفاوت بین فر توکار برقی و گازی را معین می کنند، مقایسه ای داشته باشیم. با دانستن این موارد در هنگام خرید فر برقی توکار و همچنین فر گازی با چالش کمتری مواجه شوید. هر کدام از این دو مدل مزایا و معایبی دارند. اما ما در اینجا سعی می کنیم فارغ از معایب هر دو، نکاتی را به شما بگوییم تا بتوانید از فر برای پختن انواع غذاها استفاده کنید.
۱- بررسی تفاوت فر برقی و گازی از نظر دما
اولین چیزی که به اعتقاد ما اهمیت زیادی دارد، تفاوت فر برقی و گازی از نظر دماست. همانطور که پیش از این گفتیم، فرهای گازی سریعتر به دمای مورد نظر برای پخت می رسند. همچنین کنترل بهتری بر روی دمای آن داشته و با استفاده از شعله پخش کن می توانید دما را کم و زیاد کنید. اما از طرفی دیگر به محض اینکه فر را خاموش کنید، گرمای آن سریع افت کرده و سرد می شود. در نتیجه فرایند گرم و سرد کردن، قسمت هایی از غذا گرم و بخش های دیگر آن سرد باقی می ماند. برای جلوگیری از این کار حتما باید از فن استفاده کنید.
البته اگر فر شما از وجود فن بی بهره باشد، بایستی خودتان به صورتی دستی غذا را بچرخانید تا مطمئن شوید که تمام قسمت های غذا به خوبی پخته شود. فقط این نکته را به خاطر داشته باشید که قسمت های پایینی همیشه نسبت به بخش های بالایی سریعتر پخته می شوند.
در مقابل، فرهای برقی توکار زمان بیشتری برای سرد کردن نیاز دارند. به همین دلیل حتی اگر فر را خاموش کنید، گرما برای مدت بیشتری بر روی غذا باقی می ماند که مزیت ویژه ای برای تازه ماندن غذاست. از طرف دیگر، اگر رسیدن به دمای مناسب برای پخت در فرهای برقی به زمان بیشتری نیاز دارد، اما به محض اینکه به حرارت مورد نظر رسید، آن را برای مدت بیشتری حفظ می کند.
۲- روش پخت
به احتمال زیاد از این فاکتور بسیار خوشتان بیاید. زیرا قرار است درباره روش های پخت متفاوت غذاها برایتان بگوییم. فرهای گازی توکار معمولا همراه پخت، مقداری گرمای مرطوب آزاد می کند. بنابراین می توان گفت برای غذاهایی که نیاز دارند سریعتر خشک شوند، عالی است. این نوع فرتوکار همچنین برای درست کردن گوشت و سبزیجات و همچنین کاسرول مرغ، گوشت و پیتزا فوق العاده است.
اما اگر بخواهید کلوچه ای ترد درست کنید، خرید فر برقی توکار گزینه بسیار مناسب تری است. زیرا برای اینکه بتوانید مزه ای ترد به مواد غذایی بدهید، نیاز به گرمای خشک دارید، چیزی که فرهای گازی قادر به ایجاد کردن آن نیستند. مگر اینکه چند بار در حین پخت فر را خاموش کرده و کلوچه را بچرخانید و یا اینکه از یک فن استفاده کنید که به هیچ عنوان مطلوب نخواهد بود.
اما اگر بخواهید لازانیا بپزید، چه گزینه ای مناسب تر خواهد بود؟ در پاسخ باید به فر گازی اشاره نمود. بدون شک هیچ کس دلش نمی خواهد لازانیایی خشک را میل کند. اما در همین فر برقی نیز می توان به مزه ای دلچسب از لازانیا دست یافت. کافی است که بر روی ظرف غذای خود را با فویلی بپوشانید.
کباب کردن نیز در فر برقی به شکل بهتری انجام می شود. در واقع برای اینکه بتوانید بافتی برشته از مواد غذایی ایجاد نمایید، به گرمای خشک تر نیاز دارید. اما همانطور که می دانید برای کباب کردن در یک فر گازی باید مواد غذایی چندین بار این ور و آن ور نمود تا تمام قسمت های آن به یک میزان پخته شود. دلیل آن نیز گرم شدن سریع فرهای گازی است که به آن فرصتی برای برشته شدن نمی دهد.
جمع بندی؛ کدام برنده است؟
همانطور که ملاحظه نمودید فرهای برقی با اختلاف در زمینه روش پخت برنده این رقابت بودند. در واقع به کمک این مدل ها می توان از روش های پخت بیشتری بهره برد.
۳- کدام مدل زودتر گرم می شود؟
با توجه به هر آنچه که تا اینجا بیان کردیم، می توان حدس زد که فرهای گازی لقب برنده را در این زمینه به خود اختصاص دهند. به محض اینکه شعله فر گازی را روشن نمودید، سریع به دمای مورد نظر برای پخت خواهد رسید. همچنین می توانید آن را به راحتی کنترل نمایید. کافی است به میزان شعله نگاه کرده و آن را کم یا زیاد نمایید. هر چه شعله بزرگتر باشد، حرارت آن نیز بیشتر است. در مقابل، با خرید فر برقی توکار ، باید انتظار این را داشته باشید که فر دیرتر گرم شود. اما جالب اینجاست که به محض اینکه گرم شد، حرارت خود را به راحتی از دست نداده و بسیار بهتر از فر گازی عمل می نماید. بنابراین می توان گفت که حفظ حرارت ارزش صبر کردن چند دقیقه بیشتر برای گرم شدن را دارد.
۴- راحتی کاربری کدام یک بیشتر است؟
در این زمینه نیز ما نمره قبولی را به فرهای برقی می دهیم. در فر گازی توکار ، برای روشن شدن فر باید دقت زیادی به خرج داده و چند بار امتحان کنید تا روشن شود. همچنین باید بسیار مراقب باشید که صورتتان نسوزد! به هر حال برای روشن شدن شعله پخش کن باید صورت خود را به آن نزدیک نگه دارید.
از سوی دیگر با خرید فر برقی توکار می توانید مطمئن باشید که دیگر این خطرات شما را تهدید نخواهد نمود و همچنین بسیار راحت تر روشن میشوند. کافی است دوشاخه را به برق بزنید و حرارت مورد نیاز خود را انتخاب نمایید. بعد از آن دیگر باید مدتی منتظر بمانید تا به این حرارت برسد که معمولا در دفترچه راهنمای محصول به مدت زمان آن اشاره می شود.
اما از نظر کنترل حرارت، فرهای گازی را برنده این رقابت میدانیم. زیرا در حین فرایند پخت نیز می توانید حرارت را در فرهای گازی کنترل کنید. در صورتی که در فرهای برقی نمی توانید دما را در حین پخت تغییر دهید. در این قسمت مشاهده می کنیم که هر کدام مزایا و معایبی دارند. بنابراین در این قسمت انتخاب برنده را به خودتان واگذار می کنیم.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم که تفاوت های فر برقی و گازی را به صورتی عمیق بررسی نماییم تا شما بتوانید تصمیم بهتری بگیرید. اما بالاخره کدام یک از این دو مدل گزینه بهتری برای خرید خواهد بود؟
برای اینکه به این سوال پاسخ دهید، بایستی به روش زندگی خود نگاهی بیندازید. شخصیت افراد نیز نقش مهمی در خرید فر برقی توکار یا فر گازی دارد. برخی از افراد فرهای گازی را ترجیح می دهند؛ زیرا اعتقاد دارند که وسیله های قدیمی همیشه بهتر هستند و به قولی گفتنی با پیشرفت فناوری چندان میانه خوبی ندارند. اما عده ای دیگر نیز که همیشه به دنبال خرید وسایل پیشرفته دارند، فر برقی را انتخاب خواهند نمود.
همچنین به مواد غذایی که می پزید نیز بستگی دارد. برشته کردن و پخت غذاهایی که به نوسان دما حساس هستند در فرهای برقی به شکل بسیار بهتری انجام می شود. در حالی که پخت کیک و گوشت آبدار در یک فر گازی لذیذتر خواهد بود. فر های گازی همچنین برای پخت نان نیز گزینه مناسب تری هستند.